ЗРУ Держмолодьжитла взяло участь в обговоренні житлового питання для вимушених переселенців

   27 лютого в стінах Запорізької обласної бібліотеки відбулося засідання круглого столу на тему "Чи існує комплексний підхід вирішення житлового питання переселенців у Запорізькій області?".

212121

  До участі у круглому столі були запрошені: переселенці, представники Запорізької міської ради, журналісти, лідери українських ГО та міжнародних організацій. Також на заході була присутня заступник директора Запорізького РУ Держмолодьжитла. 

     Представник Запорізького регіонального управління ДСФУ Держмолодьжитло Марія Качур розповіла, що перша п′ятірка пееселенців вже надали документи та оплатили 50% вартості квратир. Держава зі свого боку надала 1,3 млн. грн. Вона розповіла, що в цьому році по програмі "Доступне житло" очікуються надходження у сумі 2,6 млн. ргн. Також учсниця обговорення пояснила, що не всі забудовники співпрацюють з фондом. На сьогодні в Запоріжжі за умовами фонду акредитовано лише один житловий будинок, де вратість одног оквадратного метру коштує 10 тисяч гривень.

   Марія Качур представила учасникам круглого столу переселенця з Донецька, пана N., який на собі випробував програму державної підтримки 50 на 50. "Коли почув про державну програму - каже чоловік, почав збирати документи. Підготував всі необхідні довідки, подав їх. Та вже перед новим роком став власником квратири в Запоріжжі." Родина донеччанина в очікуванні новосілля. В травні 2019 року забудовник планує здати в експлуатацію будинок.

     Під час події також обговорювалися наступні питання:

  • Яким чином можна вирішити проблему відсутності житла для вимушених переселенців?
  • Які приклади вирішення проблем житла для переселенців вже існують в Україні?
  • Як виствітлюються проблеми ВПО у місцевих медіа?
  • Чи достатньою є комунікація між владою, переселенцями, місцевою громадою і ЗМІ: та інші.

     Як запевняють організатори заходу, для вирішення всіх цих питань необхідні законодавчо закріпленні зобов′язання держави. Саме вивчення і обговорення зазначених концепцій дає змогу підштовхнути наших законодавців до прийняття відповідних рішень.

    Учасники круглого столу прийшли до висновку: на сьогодні темпи будівнцитва у Запорізькій області і виділені державою кошти не пожвавлюють забезпечення житлом переселенців. Але не врато розчаровуватись, навпаки потрібно бути активнішими; обєднуватися та разом відстоювати свої права.

 

Відео круглого столу доступне за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=AWHjk4JQRu

 

Джерело матеріалів круглого столу:

Оксана Камишева, фахівець з розвитку громад "КримСОС"