ЖИТЛОВИМ ПРОГРАМАМ - ПРОЗОРІ УМОВИ І ГАРАНТОВАНЕ ДЕРЖАВОЮ ФІНАНСУВАННЯ

    Як зробити умови забезпечення українців доступним житлом більш зручними для людей? Які «вузькі місця» в бюрократичних процедурах потрібно «розширити», щоб спростити для громадян, зокрема внутрішньо переміщених осіб, доступ до реалізації їхнього права мати власне житло?

  Ці питання обговорили учасники «мозкового штурму» в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно із заступником міністра Львом Парцхаладзе, головою правління Держмолодьжитла Сергієм Комнатним, фахівцями міністерства, лідерами громадських організацій ВПО.

     Йшлося про справді важливі питання, які ставлять люди: де взяти кошти для оплати частини вартості житла, яку має сплатити громадянин, чи є варіанти кредитування під доступні відсотки, можливість вибору житла учасником програми тощо.

   Окремо було зазначено, що фінансування житлових програм досі не віднесено законодавцем до захищених статей держбюджету. Це з року в рік призводить до недофінансування програм «Доступного житла» і молодіжного кредитування. Скажімо, при запиті на «Доступне Житло» в 1 млрд. грн. на 2018 рік у бюджеті передбачили лише 100 млн. грн. Які, до речі, регіональні управління Держмолодьжитла досі не мають змоги почати освоювати. Але це питання виходить за межі дискусії - щодо модернізації законодавства.

    Висловлені учасниками розмови змістовні пропозиції будуть узагальнені під час доопрацювання постанов, які регулюватимуть роботу житлових програм Держмолодьжитлом спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.