ЗАКЛИКАЄМО ДО УВАГИ ПРИ ЗАПОВНЕННІ АНКЕТ !

     Шановні відвідувачі сайту, це звернення викликане аналізом заяв – анкет про намір отримати молодіжний кредит, які надійшли до регіональних управлінь Фонду, починаючи з 00.00 (!) 4 січня. Нажаль частина з них не може бути прийнята до реєстрації у первинному вигляді. Багато вашого та нашого часу було витрачено марно. Саме тому прийміть до уваги декілька порад.

     По-перше треба зрозуміти, що йдеться про досить відповідальне рішення – придбати власне житло, скориставшись довгостроковим іпотечним кредитом. Термін кредитування – до 20 років. Відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на момент прийняття рішення про надання кредиту. Сьогодні ставка НБУ встановлена на рівні 18%. Так, це нижча ставка, ніж застосовується при іпотечному кредитуваннi комерційними банками. Також кредитування за рахунок власних коштів Держмолодьжитла передбачає менший (від 10%) розмір власного внеску. Але ж вимоги до рівня платоспроможності існують. Постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 488, зокрема визначено наступне:

    «Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата, яка передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням відсотків залишок середньомісячного доходу молодої сім’ї, одинокого молодого громадянина не може бути меншим, ніж трикратний прожитковий мінімум, визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного працюючого члена сім’ї.»

     Дехто із «заявників» 4 січня лише під час спілкування з фахівцями регіональних управлінь зрозумів вищевикладене і щиро зізнався, що вважав ці кредити безвідсотковими.

    Давайте разом, зовсім орієнтовно, оцінимо основні параметри кредиту.

    Припустимо, молоде подружжя бажає придбати однокімнатну квартиру (40 кв.м) економ-класу.

     Вартість 1 кв.м. – 11 000 грн.

    Вартість квартири 440 000 грн. Власний внесок (10%) – 44 000 грн .

   Сума кредиту (залишок вартості квартири) – 396 000 грн.

      Термін повернення 20 років, або 240 місяців.

      Погашення «тіла» кредиту щомісяця 396 000:240 = 1 650 грн.

     Сплата відсотків (на старті) 396 000 Х 0,18 : 365 Х 30 = 5 858 грн.

     Разом щомісячні зобов’язання за таким кредитом складають 7 508 грн.

    Сума не є астрономічною (схожа на актуальні орендні витрати у Харкові). Але ж лише для економічно активної молодої родини. Враховуючи вимоги до платоспроможності, кандидат для отримання кредиту повинен буде надати підтвердження офіційних доходів за останні 6 місяців в обсязі (дивись вище) не менш 18 626 грн/міс.

      Прожитковий мінімум зараз 1853. По три на кожного = 11 118. Плюс зобов‘язання.

     Природньо, якщо ви обираєте більше та/або дорожче житло, то суми витрат будуть більшими. Також відповідно вищіми будуть і вимоги до платоспроможності.

     Для більш ретельного розрахунку завжди можливо скористуватися кредитними калькуляторами, яких безліч в Інтернеті. Окрім цього, вас очікують витрати, пов‘язані з оформленням житла у власність, страхування об‘єкту іпотеки, а головне – приведення своєї власної оселі до ладу. Відомо, що житло будується без оздоблення і обладнання.

    Сподіваємось, що серед вас, шановні відвідувачі, є достатньо молоді, яка через свої здібності та плідну працю отримує гідні доходи. Головне, щоб ці доходи були офіційно підтверджені на час оформлення кредиту. Тім більше, що останні зміни у законодавстві дійсно суттєво поширили коло кандидатів. Не обов‘язково перебувати на квартобліку. Не обов‘язково бути зареєстрованим (прописаним) у Харкові. Це дуже важливо для багатьох молодих родин, які обрали наше місто для подальшого життя, але не мають формальної ознаки харків’янина. І для таких…

    … наступна порада – не треба поспішати. Ретельно вивчить розміщені на сайті Інструкцію, усі заяви та анкети. Спеціально для вас додані зразки заповнення.

     Чомусь переважна більшість «заявників» просто ігнорує такий пункт Інструкції:

     «Не приймаються до розгляду документи з відсутністю частини записів (незаповнені/частково заповнені поля, або поля заповнені нерозбірливо), не підписані всіма членами сім’ї або подані не за встановленою формою;»

    Важко повірити, що доросла людина відправляє (будь – куди) від свого імені Заяву (не важливо про що) і не ставить власний підпис? А вже ж таке трапляється. Заява та анкети до неї дуже гарно заповнені у Word. Та саме так і надіслані (хоча і в цьому редакторі можна зробити підпис) . А ми не маємо права приймати та оформлювати такі папірці. Інша заява надходить з підписом, але поля «назва населеного пункту» та «склад сім‘ї» залишаються порожніми. Знов – макулатура, а не заява.

    ПІДПИСУЙТЕ свої заяви. І за дитину також не забувайте. Дотримуйтесь «Інструкції».

    Третя порада – «Увімкніть мозок», тобто думайте, що робите. Не займайтесь заповненням та відправленням заяв на реєстрацію посеред ночі. Цілком можливо, що через втому, бажання скоріше відпочити тощо, деякі «заяви» виглядають зовсім безглуздо.

Наприклад - ОДИНОКИЙ молодий чоловік, якому ледве виконалося 18 років, вказує що він має У СКЛАДІ СІМ'Ї учасника бойових дій в зоні АТО (?!). Скоріш за все він просто змалював «пташинку» зі зразка на сайті. А подумати не встиг.

     Усі пусті «поля» в готових бланках, які вам належить заповнити, стосуються лише вас. Кредит надається МОЛОДІЙ сім‘ї, не повній молодій сім‘ї та одиноким молодим громадянам. Про це багато разів написано на різних сторінках наших сайтів. Тобто ваші брати, сестри, батьки та інші родичі, у контексті молодіжного кредитування, не розглядаються, як "члени сім‘ї".

     У разі виникнення будь-яких сумнівів у вашій інформації про вас –перечитайте, можливо не раз, усе, що стосується кредитування. Впевнені, що ви знайдете відповідь.

    Якщо ви не розумієте тексти на державній мові, скористуйтесь словником або електронним перекладачем. До речі він стане вам у нагоді і для заповнення анкети. Якщо ви зовсім вже не у змозі впоратися з якимось окремим питанням, то ви можете завжди отримати підтримку наших фахівців.

 

Напишіть нам листа на електронну пошту:

zp.08@molod-kredit.gov.ua