ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ПРО НОВІ УМОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО»

   Сьогодні у приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему: «Умови державної програми «Доступне житло» вдосконалено: що нового для людей і коли запрацює програма».

    Організаторами заходу були Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в партнерстві з Проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

    Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 10 жовтня ц.р. ухвалив Постанову №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом». Цим документом затверджено Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

    - Ухвалення постанови №819 – це рішення, на яке зачекалося суспільство. Адже потреба українців у власному житлі величезна, і небагато людей мають змогу вирішити це питання самотужки, без підтримки держави, - заявив на прес-конференції голова правління Державного фонду молодіжного житлового будівництва Фонду Сергій Комнатний. - Зроблено важливий крок до унеможливлення впливу чиновника на реалізацію програми «Доступне житло», усунення потенційних можливостей для корупції, підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

     Постанова вже офіційно оприлюднена і набула законної сили. Відтак у Держмолодьжитлі очікують, що відновлення фінансування програми «Доступне житло» матиме значний соціальний і економічний ефект. Залучивши з держбюджету 100 млн грн, в будівельну галузь буде залучено не менше 150 млн грн коштів громадян і кошти співфінансування з місцевих бюджетів.

     - Наступним, по-державницькому мудрим кроком назустріч очікуванням людей має стати належне фінансування житлових програм з бюджету держави – відповідно до бюджетного запиту Держмолодьжитла, який на програму «Доступне житло» на 2019 рік становить 1 млрд грн, - зазначив Сергій Комнатний.

    Також очільник Фонду поінформував про 4 кроки, які повинен зробити громадянин, щоб узяти участь у зазначеній програмі.

  Відео прес-конференціїї

 

 

 

    Довідка. Постанова №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом» розроблена Мінрегіоном і Держмолодьжитлом і спрямована на оптимізацію умов програми надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

   Внесено зміни та об’єднано в цілісний документ дві постанови Кабінету Міністрів України:

- №140 від 11 лютого 2009 р. (зі змінами від 22.09.2017 р.) «Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом»,

- №193 від 29 лютого 2012 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла».

    При цьому основні положення програми «Доступне житло» залишилися незмінними. 30 відсотків вартості житла за програмою громадянам і надалі компенсуватиме державний бюджет, а учасники АТО і внутрішньо переміщені особи, як і 2017 року, отримуватимуть 50 відсотків такої компенсації.

  Після ухвалення документу в Держмолодьжитлі очікують на надходження на рахунки регіональних управлінь установи 100 млн грн, передбачених на реалізацію зазначеної програми в державному бюджеті України на 2018 рік. Завдяки цим коштам до кінця року придбають власне житло понад 300 сімей в усіх регіонах нашої держави.

    Постанова «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», зокрема, передбачає:

- учасник програми самостійно обиратиме житло для придбання, у т.ч. готове житло від забудовника – з процесу прибрано міжвідомчу комісію;

- учасник програми самостійно обиратиме банк, у якому він відкриватиме рахунок, з якого здійснюватиметься платіж за обране житло;

- обмеження вартості, за якою може бути придбане житло учасниками програми, граничною вартістю;

- створення комісії Мінрегіону для схвалення переліку осіб на отримання державної підтримки;

- зниження верхньої межі рівня доходу учасників програми – дохід сім'ї не має перевищувати трикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні на особу;

- обмеження площі житла, яке може бути придбано в рамках програми, відповідно до чисельності сім’ї;

- удосконалення розподілу коштів між регіонами – розподіл буде здійснюватися пропорційно до кількості населення в регіоні;

- учасник програми протягом 3 років має підтверджувати проживання у придбаному житлі – забороняється продаж такого житла протягом цього часу;

- Держмолодьжитло забезпечує відкрите інформування про учасників програми – як про тих, хто виявив бажання взяти в ній участь, так і про тих, хто придбав житло за програмою.