Нарада з питань житлового будівництва у Запоріжжі

    29 березня 2018 року у приміщенні Запорізької ОДА, Депаратмент житлово-комунального господарства і будівнцитва ЗОДА та Запорізьке регіональне управління Держмолодьжитла провели нараду з питань розвитку житлового будівнцитва на території Запорізької області.

   Нарада відбулася за участі представників міст обласного значення, голів райдержадмінстрацій, голів ОТГ, представників Запорізької міської ради та ін.

   Відкрив засідання заступник голови облдержадмінстрації Віктор Скобліков. Заступник голови ЗОДА розповів про стан розвитку будівельної галузі Запорізького регіону сьогодні.

   Так, Запорізька область посідає 9 місце за обсягом виконаних будівельних робіт. Нове будівництво, реконструкція та технічне переозброєння склали 59,7 % загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти - 31,7 % та 8,6 % відповідно.

   За підсумками 2017 року в області прийнято в експлуатацію 103,4 тис. кв.м. житла, що становить 95,4 % до рівня 2016 року (17 місце по Україні). А ось за напрямком розвитку інфраструктури Запорізька область посідає невтішне 21 місце в Україні.

   Детальніше про стан будівнцитва на території Запорізької області, про проблеми в цій галузі та шляхи їх вирішення доповів очільник Департаменту житлово-комунального господарства і будівництва ЗОДА Віталій Литвиненко.

 Заступник Директора Запорізького регіонального управління Фонду Марія Качур розповіла про перспективи розвитку житлового будівнцитва області шляхом акредитації та фінансування об’єктів житлового будівнцитва за рахунок реалізації державних і місцевих програм забезпечення житлом громадян.

  Зокрема, представник Фонду зазначила, що однією з проблем небажання будівельних компаній акредитувати свої об′єкти у Фонді є низький рівень фінансування житлових програм.

   Про стан та перспективи забудови територій доповідали представники Запорізької, Енергодарської, Мелітопольської та Токмацької міських рад.

  За словами начальника Управління містобудування та архітектури ЗОДА Олександра Билима, покращення розвитку будівельної галузі спостерігається в тих регіонах, де в рамках децентралізації утворюються органи державного архітектурно-будівельного контролю на місцях.

31301

   Передача містобудівних повноважень громадам міст дає можливість допомагати громадянам, інвесторам і бізнесу. Місцеві інспекції надають послуги в сфері будівництва, самостійно здійснюючи контроль за будівництвом об′єктів приватного сектору, приміщень малого і середнього підприємництва, соціальних та інфраструктурних об′єктів. І, у разі такої необхідності, притягує до відповідальності порушників містобудівного законодавства.

   На сьогоднішній день на території Запорізької області вже утворені органи держархбудконтролю. Зокрема, такі повноваження передані до Мелітопольської та Енергодарської міських рад.

   За підсумками наради, міським головам міст обласного значення, головам районних, державних адміністрацій, територіальним громадам рекомендовано:

- повторно розглянути питання розробки, затвердження і фінансування програм із забезпечення житлом молоді та інших категорій громадян (відповідно до потреб регіону) відповідної території на 2018-2022 рр.;

- налагодити роботу з будівельними організаціями відповідних територіальних одиниць з питань реалізації житлових програм;

- прискорити процедуру передачі функцій держархбудконтролю на місця;

- будівельним організаціям регіону розглянути можливість акредитації об′єктів житлового будівництва для участі в регіональних програмах забезпечення громадян житлом.