Петиція до Президента України щодо збільшення фінансування програми "Доступне житло"

На офіційному сайті Президента України зареєстровано і відкрито для підписання петицію №22/043104-еп "Збільшення фінансування та запуск в повному обсязі роботи програми "Доступне житло" для воїнів АТО, внутрішньо переміщених осіб та громадян, які потребують поліпшення житлових умов". З метою обєктивного інформування громадян про перспективи реалізації житлових програм подаємо коротку інформацію про зміст петиції.

Автори петиції просять Главу держави забезпечити реалізацію права громадянина на житло, передбаченого ст.47 Конституції України.

У 2017 році за ініціативи ДСФУ "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівнцитву" на реалізацію програми було виділено 30 млн.грн, а бюджетом України на 2018 рік передбачено 100 млн. грн на фінансування програми "Доступне житло" по всій Україні та для всіх категорій громадян, що мають проблеми з житлом. Але цього недостатньо для повноцінного вирішення житлової проблеми, констатують автори петиції.

Справді, як йдеться у документі, в процесі підготовки Державного бюджету на 2018 рік на засіданні Комітету ВР з питань будівнцитва, містобудування і житлово-комунального господарства 20 вересня 2017 року пройшло обговорення необхідності фінансування вказаної бюджетної програми. Було визнано, що для розвязання житлових проблем категорій громадян, що мають право участі у програмі "Доступне житло", необхідний рівень фінансування складає 1 млрд грн щороку. Але, на жаль, у Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено фінансування зазначеної програми лише в розмірі 100 млн грн.

Тим часом вже стали в чергу та надали документи до Держмолодльжитла понад 3 тисячі сімей та намагаються це зробити ще кілька тисяч громадян.

Автори звернення констатують, що порушення конституційного права на житло призводить до порушення інших прав, зокрема:

  • на пенсійне забезпечення (додаткова ідентифікація пенсіонерів)
  • права голосу на виборах (неможливість обрати органи місцевої влади)
  • права на працю (дискримінація за місцем реєстрації)
  • права на безперешкодний виїзд за кордон (необхідність надання ВПО додаткових документів для оформлення закордонного паспорту, на відміну від інших громадян) та інші.

Громадяни України - автори петиції заявляють, що отримання власного помешкання для більшості з них є нескладною задачею в сучасних реаліях, враховуючи рівень цін та рівень оплати праці. При цьому вони не просять безкоштовного житла, а звертаються з метою виконання законодавства України.

Автори петиції звертаються до Президетна України як гаранта Конституції України, політичної особи, що має право законодавчої ініціативи, політика, що має у парламенті підтримку найбільшої фракції, з проханням ініціювати та підтримати перегляд розміру (в напрямку збільшення) фінансування програми "Доступне житло" в державному бюджеті України на 2018 рік до необхідного рівня в 1 млрд.грн. та проектах Державного бюджету на наступні роки.

 

Звернення розміщене і доступне для підписання за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/43104